Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου
   

Αρχική σελίδα

Το σχολείο μας

Οι Δάσκαλοι μας

Σύλλογος Γονέων

Ανακοινώσεις

Δραστηριότητες

Φωτογραφικό υλικό

Εκπαιδευτικό υλικό

Εκδηλώσεις

Ο Δήμος μας

Διασκέδαση

Χρήσιμες συνδέσεις

Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Αρ. Φύλλου 87  7 Ιουνίου 2010
NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3852
Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πρόγραμμα Καλλικράτης

6. Δήμος Μουζακίου με έδρα το Μουζάκι αποτελούμενος από τους δήμους:
α. Μουζακίου β. Παμίσου και γ. Ιθώμης, οι οποίοι καταργούνται.

Ο νέος Δήμος Μουζακίου που περιλαμβάνει πλέον τους παλαιότερους δήμους Μουζακίου, Παμίσου και Ιθώμης, έχει πληθυσμό περίπου 18000 κατοίκων. Στο νέο Δήμο περιλαμβάνονται τα τοπικά διαμερίσματα: Αγ. Ακακίου, Αγναντερού, Αμυγδαλής, Ανθοχωρίου, Βατσουνιάς, Γελάνθης, Δρακότρυπας, Ελληνοκάστρου, Ελληνοπύργου, Καναλίων, Καππά, Κρανέας, Κρυοπηγής, Λαζαρίνας, Λοξάδας, Μαγούλας, Μαγουλίτσας, Μαυρομματίου, Μουζακίου, Οξυάς, Παλαιοχωρίου, Πευκοφύτου, Πορτής,Πύργου Ιθώμης, Φαναρίου, και Χάρματος.

Έδρα του ομώνυμου Δήμου και διοικητικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής το Μουζάκι, είναι χτισμένο σε 180 μ. υψόμετρο, στις παρυφές του Ίταμου (παρακλάδι του Κόζιακα). Χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς για το Μουζάκι είναι ο ποταμός Πάμισος, με τα πανέμορφα πλατάνια στις όχθες του, που χύνεται στον Πηνειό.
Σημαντικό εμπορικό, διοικητικό, γεωργικό κέντρο της ευρύτερης ορεινής κυρίως περιοχής και κόμβος επικοινωνίας για το νομό. Βρίσκεται ΒΔ της Καρδίτσας, από την οποία απέχει 28 χλμ., και 20 χλμ. απέχει από τα Τρίκαλα. Στην απογραφή του 2001 είχε 2.190 κατοίκους αλλά οι μόνιμοι κάτοικοι ξεπερνούν τις 4.000. Κύρια ασχολία τους είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, το εμπόριο. Πολλοί είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δημόσιοι υπάλληλοι. Ορισμένοι κάτοικοι του Μουζακίου ασκούν ακόμη τα παραδοσιακά επαγγέλματα του σιδηρουργού, του αμπελουργού και του οινοποιού.
Μακραίωνη είναι η ιστορία της περιοχής, όπως αποδεικνύουν τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα. Δύο χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Μουζάκι, στη θέση "Επισκοπή", τοποθετείται η αρχαία πόλη των Γόμφων, που έλεγχε τις εισόδους προς την αρχαία Αμβρακία, σημερινή Άρτα, και τη χώρα των Αθαμάνων (περιοχή Αργιθέας). Σύμφωνα με στοιχεία των αρχαιολόγων, η πόλη ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ., έκοψε για πρώτη φορά νόμισμα γύρω στο 340 π.Χ και διέθετε ισχυρό αμυντικό τείχος. Το 198 π.Χ. την κατέλαβε ο Αμύνανδρος, αργότερα ο Φίλιππος Ε' της Μακεδονίας και το 48 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας, ο στρατός του οποίου τη λεηλάτησε. Τον 6ο αιώνα μ.Χ., το τείχος που την περιέβαλλε ανακαινίσθηκε από τον Ιουστινιανό και κατά τη βυζαντινή εποχή έγινε έδρα Επισκόπου, η οποία διατηρήθηκε μέχρι την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Το 1943, το Μουζάκι πυρπολήθηκε από τους Ιταλούς και για το λόγο αυτό τα σπίτια του είναι νεόκτιστα, με ελάχιστα σωζόμενα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Η γεωγραφική θέση που κατέχει το καταξιώνει ως τοπικό εμπορικό και διοικητικό κέντρο. Αποτελεί σταυροδρόμι και κόμβο επικοινωνίας του Νομού Καρδίτσας με την Αργιθέα, την Ήπειρο και το Νομό Τρικάλων.
Δύο οδικοί άξονες ξεκινούν από το Μουζάκι, διασχίζουν τη δύσβατη περιοχή της Αργιθέας και καταλήγουν στα χωριά του Δήμου Αχελώου και το Νομό Άρτας: ο ένας διασχίζει την Ανατολική Αργιθέα και ο δεύτερος συνδέει τη Θεσσαλία με την Ήπειρο. Ο δρόμος αυτός βελτιώνεται διαρκώς και αποτελεί οδική επιλογή πολλών επισκεπτών του Νομού Καρδίτσας, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Οι οδικοί άξονες ΚαλαμπάκαΤρίκαλα–Μουζάκι–Λίμνη Πλαστήρα και Περτούλι–Πύλη– Μουζάκι-Λίμνη Πλαστήρα χρησιμοποιούνται από μεγάλο αριθμό επισκεπτών με ενδιαφέρον τον οικοτουρισμό.

"





ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ Google Maps : Mouzaki Karditsas